Choose language: English Choisissez la langue: Francais
Inapoi  

Agenda publica (selectiv) - 2007


18 decembrie 2007, Ottawa – În prezenta dnei ambasador Elena Stefoi, misiunea diplomatica a României la Ottawa a gazduit vernisajul expozitiei „Dimensiuni Culturale Românesti”, cu icoane pe sticla si tapiserii apartinând dlor Ofelia Armasu si Oana Comsa. Expozitia face parte din evenimentele organizate pentru sarbatorirea Zilei Nationale a României. Evenimentul din 18 decembrie 2007 s-a bucurat de participarea unui public numeros care a inclus membri ai comunitatii românesti, membri ai corpului diplomatic acreditat la Ottawa, artisti canadieni si români, reprezentanti ai presei. Cu prilejul vernisajului, Ambasada a oferit o receptie în onoarea celor prezenti.

17 decembrie 2007, Ottawa – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la receptia de sfârsit de an oferita de E.S. dna Michaëlle Jean, guvernatoarea generala a Canadei, în onoarea sefilor de misiuni diplomatice acreditati la Ottawa. La manifestare au fost prezenti presedintele Camerei Comunelor de la Ottawa, dl. Peter Milliken, si presedintele Senatului canadian, dl. Noël Kinsella, consilierul pe probleme de politica externa si aparare al primului-ministru al Canadei, dna Susan Cartwright, seful Protocolului canadian, dl. Robert Peck, directori generali din DFAIT, reprezentanti la vârf ai RCMP etc.

15 decembrie 2007, Montreal – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la concertul de Craciun sustinut la „Église de St. Laurent” de orchestra CAMMAC („Canadian Amateur Musicians - Musiciens Amateurs Canadiens”), dirijata de Jean-Pascal Hamelin. În componenta orchestrei se afla si doi valorosi muzicieni de origine româna: compozitorul si violonistul Cristache Zorzor si violonista Raluca Tomulescu. Invitat special în cadrul reprezentatiei din 15 decembrie 2007 a fost reputata cântareata de opera Mioara Cortez, stabilita actualmente la Montreal.

13 decembrie 2007, Ottawa – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la Gala de Craciun organizata de „Foreign Service Community Association”, o organizatie benevola consacrata promovarii intereselor angajatilor din serviciul exterior canadian, precum si ale familiilor acestora. Ministerul Afacerilor Externe si Comertului International al Canadei (DFAIT) a fost reprezentat la acest eveniment de dl. Leonard Edwards, adjunctul ministrului de externe, si de dna Marie-Lucie Morin, adjunctul ministrului comertului international, în timp ce ambasadorii României si Danemarcei au fost invitati de onoare din partea corpului diplomatic acreditat la Ottawa.

12 decembrie 2007, Ottawa – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la receptia de sfârsit de an oferita de dl. Maxime Bernier, ministrul de externe al Canadei, în onoarea sefilor de misiuni diplomatice acreditati la Ottawa. Evenimentul s-a bucurat de un fond muzical asigurat de reputatul violonist de origine româna, Ioan Harea, acompaniat de un grup de tineri muzicieni.

 src=

De la stânga la dreapta: un tânar muzician din grupul condus de Ioan Harea, dl. Maxime Bernier, ministrul de externe al Canadei, dna ambasador Elena Stefoi, maestrul Ioan Harea





5 – 6 decembrie 2007, Ottawa – Dna ambasador Elena Stefoi l-a însotit pe dl. Cristian Preda, consilier prezidential, reprezentant personal pentru Francofonie al presedintelui României, la întâlnirile de lucru cu oficiali din DFAIT, avându-i în frunte pe dl. Ferry de Kerckhove, director general, reprezentant personal al premierului Canadei pentru Francofonie, si pe dl. Robert Hage, director general pentru Europa Centrala, de Est si de Sud, precum si cu un grup de reprezentanti ai Parlamentului canadian condus de deputatii Luc Harvey si Bernard Patry.
În contextul prezentei în capitala canadiana, dl. Cristian Preda a sustinut la Universitatea Ottawa conferinta cu tema "La francophonie politique entre le Sommet de Bucarest et le Sommet de Québec", organizata cu sprijinul dlui Francois Houle, decanul Facultatii de Stiinte Sociale, si a dlui Gilles Breton, vice-rectorul pentru relatii internationale al Universitatii. Printre participantii la eveniment s-au numarat diplomati din DFAIT reponsabili cu Francofonia, reprezentanti ai birourilor de resort ai provinciei Quebec, membri ai corpului diplomatic acreditat la Ottawa, profesori, studenti etc.
Vizita în Canada a delegatiei conduse de dl. consilier prezidential C. Preda a mai inclus, pe lânga etapa Ottawa, participarea la Montreal la reuniunea Consiliului de Administratie al Agentiei Universitare a Francofoniei si deplasarea la New Brunswick, pentru întâlniri cu oficiali ai acestei provincii, printre care premierul Shawn Graham si ministrul Francofoniei Hedard Albert.

1 decembrie 2007, Waterloo (Ontario) – Dna ambasador Elena Stefoi a dat curs invitatiei de a participa la festivitatile de Ziua Nationale organizate de „Asociatia Românilor din Triunghiul de Aur”/ARTA, cu sediul la Kitchener (presedinte Mirela Banica-Stanei). Manifestarea, care a avut loc la „Waterloo Collegiate Institute”, a reunit peste 350 de români din localitatile Kitchener, Cambridge si Waterloo si a inclus numeroase momente artistice sustinute de ansamblul „Martisorul” (condus de prof. Ion Damian), corul Pro Deum si corurile Bisericilor Baptiste din Kitchener si Hickory (SUA), elevii scolii de limba româna din Kitchener, precum si de o serie de solisti si instrumentisti locali de origine româna; invitat special din România a fost renumitul naist Radu Nechifor.

 src=
De la stânga la dreapta: dna Mirela Banica-Stanei, presedintele ARTA, un grup de cântareti de muzica folclorica, în frunte cu solista Ramona Curea, dna ambasador Elena Stefoi, naistul Radu Nechifor



28 noiembrie 2007, Ottawa
– Sub coordonarea dnei ambasador Elena Stefoi, misiunea diplomatica a României la Ottawa a organizat la “National Gallery of Canada” o receptie dedicata celebrarii Zilei Nationale a României, la care au participat aproximativ 500 de invitati:
personalitati politice marcante ale Canadei, inclusiv reprezentanti la vârf ai institutiilor guvernamentale canadiene si ai Parlamentului Canadei: E.S. dl. Jean Chretien fost prim-ministru al Canadei in perioada 1993-2003; secretarii parlamentari Ted Menzies si Jacques Gourde; alti deputati si senatori canadieni, reprezentând cu precadere circumscriptiile în care locuiesc comunitati românesti semnificative; dl. Robert Peck, seful Protocolului canadian, precum si alti oficiali din DFAIT etc.;
- membri ai corpului diplomatic acreditat la Ottawa;
- reprezentanti ai mediului academic;
- reprezentanti ai mediului de afaceri canadian;
- reprezentanti ai publicatiilor diplomatice editate la Ottawa.
Au fost, de asemenea, prezenti numerosi membri ai comunitatilor românesti din Ottawa, Toronto, Hamilton, Kitchener, Quebec City, Sherbrooke, Laval si Montreal etc. printre care o serie de personalitati culturale si artistice, precum: tenorul Corneliu Montano, violonistul Ioan Harea, scriitoarea si jurnalista Felicia Mihai, tânara scriitoare Miruna Tarcau, pictorita Ileana Anghel Mester etc.; prestigioasa interpreta Stana Bunea a oferit cu ocazia receptiei un recital de muzica de harpa.
În mod exceptional, dl. Jason Kenney, secretar de stat pentru multiculturalism si identitate canadiana, a transmis un mesaj de felicitare în numele primului-ministru al Canadei, Stephen Harper.
Ambasadorul României a sustinut o alocutiune având ca punct culminant anuntul privind constituirea Grupului „Great Friends of Romania”, prin care misiunea isi propune sa reuneasca personalitati cu merite deosebite în promovarea relatiilor bilaterale romano-canadiene si a imaginii României în spatiul public canadian. Primii beneficiari ai titlului de „Great Friend of Romania”, prezentati cu ocazia receptiei de Ziua Nationala, au fost: E.S. dl. Jean Chretien, E.S. dl. Bernard Lord, fost premier al provinciei New Brunswick în perioada 1999-2006, dl. Luigi Matei, presedintele „Comunitatii Românesti din Québec”, dl. Alex Visan, reprezentantul „Aliantei Românilor Canadieni”, cu sediul la Toronto.

 src=
Fostul prim-ministru al Canadei, E.S. dl. Jean Chretien, si dna ambasador Elena Stefoi cu ocazia conferirii titlului „Great Friend of Romania”




 src=
Dl. Ted Menzies, secretar parlamentar al ministrului de finante, si ambasadorul României




20 noiembrie 2007
, Ottawa – Raspunzând invitatiei adresate de deputatul David Sweet si de rabinul Reuven Bulka, copresedinti ai Grupului de prietenie parlamentara interconfesionala, creat sub egida Camerei Comunelor de la Ottawa, dna ambasador Elena Stefoi a participat la un „breakfast” interconfesional, care a reunit membri ai guvernului federal, parlamentari, ambasadori, reprezentanti ai mediilor academice, lideri ai comunitatilor religioase si ai organizatiilor non-guvernamentale locale etc.

18 noiembrie 2007, Ottawa – La invitatia preotului paroh Grigorie Sapuc, dna ambasador Elena Stefoi a participat la Sfânta Liturghie oficiata la Biserica Sf. Matei din Ottawa de Prea Sfintitul Ioan Casian de Vicina, Episcop Vicar în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America si Canada, cu ocazia sarbatoririi hramului respectivei biserici si a împlinirii a 25 de ani de la înfiintarea parohiei.

12 – 15 noiembrie 2007, Halifax – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la misiunea de promovare diplomatico-economica organizata în provincia Nova Scotia de Ministerul Afacerilor Externe si Comertului International (MAECI) al Canadei, împreuna cu autoritatile respectivei provincii.
La actiune au fost invitati 20 de ambasadori acreditati la Ottawa, din tari reprezentative pentru ansamblul zonelor lumii: Germania, Italia, Ucraina, India, Mexic, Brazilia, Australia, Africa de Sud etc. Grupul de vizitatori a beneficiat, de-a lungul întregii manifestari, de prezenta mai multor oficiali din MAECI, în frunte cu dl. Robert Peck, Seful Protocolului canadian, si dl. Ian Thompson, delegat permanent al provinciei Nova Scotia în respectivul minister federal, dar si a unor înalti reprezentanti provinciali, printre care dna Judith Sullivan-Corney, ministru-adjunct, si dl. Alastair Saunders, asistent al ministrului-adjunct, din Ministerul Protocolului si Afacerilor Interguvernamentale.
Agenda de lucru a inclus întâlniri cu locotenentul-guvernator al provinciei Nova Scotia, dna Mayann Francis, cu premierul Rodney MacDonald si cu alti membri ai cabinetului provincial, contacte cu numerosi reprezentanti ai mediului economic si academic, vizitarea unor obiective istorice si culturale etc., organizatorii urmarind prezentarea potentialului economic, tehnologic, turistic, cultural al provinciei Nova Scotia si, totodata, evidentierea multiplelor oportunitati de cooperare aflate la dispozitia partenerilor straini.
In marja participarii la misiunea de promovare organizata de autoritatile canadiene în Nova Scotia, ambasadorul român, însotit de dl. Mircea Roman, consulul general onorific al României la Moncton (New Brunswick) – a carui circumscriptie consulara a fost extinsa la începutul lunii noiembrie a.c. cu provinciile Nova Scotia si Newfoundland & Labrador – s-a întâlnit cu membrii comunitatii românesti din Halifax.

31 octombrie – 2 noiembrie 2007, Ottawa – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la cea de a 53-a Adunare Generala a „Asociatiei Tratatului Atlantic” (ATA), organizata de ”Consiliul Atlantic al Canadei”. La manifestare au fost prezenti delegati ai structurilor nationale afiliate la ATA din peste 35 de state membre, aspirante sau partenere NATO, precum si înalti oficiali ai acestor tari si ai Aliantei, printre care dl. Sali Berisha, primul-ministru al Albaniei, si dl. Fatmir Mediu, ministrul albanez al apararii, dl. Lazar Elenovsky, ministrul macedonean al apararii, dl. Claudio Bisogniero, secretar general adjunct al NATO. Autoritatile federale canadiene au fost reprezentate de dl. Tony Clement, ministrul sanatatii, dl. Laurie Hawn, secretarul parlamentar al ministrului apararii, si gen.-lt. Andrew Leslie, seful statului major al fortelor terestre.
Din România au participat dl. Alexandru Serban, presedintele executiv al „Consiliului Euro-Atlantic România / Casa NATO” – ales, cu ocazia reuniunii de la Ottawa, vicepresedinte al ATA – si dl. Liviu Muresan, presedintele executiv al „Fundatiei EURISC”.
În cadrul lucrarilor Adunarii Generale, dna ambasador Elena Stefoi a prezentat un mesaj în numele presedintelui României, dl. Traian Basescu.

25 octombrie 2007, Ottawa – Cu ocazia Zilei Armatei României, dna ambasador Elena Stefoi si dl. col. Marius-Gabriel Safta, atasatul militar, au oferit o receptie la care au participat oficiali din partea Ministerului Apararii Nationale si Fortelelor Armate canadiene, printre care gen. Daniel Benjamin, seful „Canadian Operational Support Command”, si dl. Andrew Rasiulis, directorul „Military Training Assistance Program”, Ministerului Afacerilor Externe si Comertului International, precum si ai altor institutii federale si provinciale canadiene, membri ai corpului diplomatic si atasati militari acreditati la Ottawa, reprezentanti ai mediului academic si ai mediului de afaceri, jurnalisti, membri ai comunitatilor românesti din zonele Ottawa-Gatineau si Montreal.

 src=
Dna ambasador Elena Stefoi si dl. col. Marius-Gabriel Safta, primindu-l pe gen. Daniel Benjamin, seful „Canadian Operational Support Command”





19 octombrie 2007, Ottawa
– Raspunzând invitatiei adresate de Universitatea Ottawa, dna ambasador Elena Stefoi a participat la deschiderea congresului „Asociatiei Facultatilor sau Institutelor de Litere si Stiinte Umane ale Universitatilor de expresie franceza” (AFELSH), organism afiliat la Agentia Universitara a Francofoniei. În contextul manifestarii, la care au fost prezenti, pe lânga reprezentanti ai mediului academic canadian, delegati din alte 15 tari, s-a desfasurat un colocviu stiintific cu tema „Cultures savantes et cultures populaires dans la francophonie”.
Ceremonia din 19 octombrie 2007 s-a bucurat de participarea dnei Madeleine Meilleur, ministrul francofoniei din provincia Ontario, precum si a reprezentantilor la vârf ai Universitatii Ottawa: rectorul Gilles Patry, vice-rectorul Gilles Breton, decanul Facultatii de Arte, George Lang, care va îndeplini si functia de presedinte al AFELSH, decanul Facultatii de Stiinte Politice, Serge Denis.

16 octombrie 2007, Laval – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la ceremonia consacrata semnarii Întelegerii de cooperare între orasul Botosani si orasul Laval, actul oficial care marcheaza înfratirea celor doua localitati. Documentul a fost citit în sedinta solemna de catre initiatorul acestui proiect, dl. Vania Atudorei, Presedintele „Asociatiei Românilor din Laval”, fiind semnat de primarul orasului Laval, dl. Gilles Vaillancourt, si de primarul orasului Botosani, dl. Catalin Mugurel Flutur, în prezenta ambasadorului României în Canada.
Ambasadorul României a semnat, alaturi de membrii delegatiei orasului Botosani, în Cartea de Aur a orasului Laval.
Cu ocazia ceremoniei din 16 octombrie 2007, s-a aflat în Canada si o delegatie a profesorilor si elevilor de la Liceul de Stiintele Naturii „Grigore Antipa“ din Botosani, care este înfratit cu Colegiul „André-Grasset” din Montréal.

10 octombrie 2007, Ottawa – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la cina de Iftar gazduita de ambasadorul Irakului în Canada, dl. Howar Ziad, cu ocazia Ramadanului. Evenimentul a reunit un spectru larg de invitati: sefi de misiune reprezentând tari din Orientul Mijlociu, Europa, Asia, precum si din alte zone ale lumii, membri ai Parlamentului federal de la Ottawa, lideri ai asociatiilor musulmane de pe întreg teritoriul Canadei, personalitati ale mediului academic si ale presei locale. Mesajul guvernului canadian a fost transmis de dl. Wajid Khan, consilierul special al primului-ministru Stephen Harper pentru Asia de Sud si Orientul Mijlociu.

28 – 30 septembrie 2007, Trois-Rivičres (Québec) – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la deschiderea oficiala a celei de-a 23-a editii a Festivalului International de Poezie (28 septembrie - 7 octombrie 2007, Trois-Rivičres), cel mai important eveniment de acest gen de pe continentul nord-american.
Festivalul s-a bucurat de prezenta unor poeti de prestigiu din peste 30 de tari. Din România a fost invitat dl. Valeriu Stancu, redactorul-sef al revistei „Cronica” de la Iasi.
La ceremoniile de deschidere au participat, de asemenea, parlamentari federali si provinciali canadieni, oficialitati locale, reprezentanti ai presei.

26 septembrie 2007, Ottawa – La invitatia Excelentei Sale, dna Michaëlle Jean, guvernatoarea generala a Canadei, dna ambasador Elena Stefoi a reprezentat corpul diplomatic acreditat la Ottawa la cea de-a 40-a aniversare a Ordinului Canadei, cea mai importanta distinctie a statului canadian. Evenimentul, desfasurat la resedinta guvernatoarei generale, a fost marcat printr-un spectacol muzical, urmat de o receptie. În cadrul unui scurt dialog cu seful statului canadian, ambasadorul României a avut prilejul de a evoca valoarea scolii românesti de arta si a reprezentantilor de marca ai acesteia.

25 septembrie 2007, Québec City – Raspunzând invitatiei adresate de „Comunitatea Româna din Québec” (CRQ), dna ambasador Elena Stefoi a participat la ceremonia de deschidere a Festivalului „Zilele Culturii Românesti din Québec”, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Relatiilor Internationale si ai Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale din provincia Québec, precum si de reprezentanti ai primariei din Québec City si ai Asociatiei studentilor români de la Universitatea Laval.

 src=

Dna ambasador Elena Stefoi si dl. Luigi Matei, presedintele CRQ






24 septembrie 2007, Montreal –
Cu ocazia celei de-a 36-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Internationala a Aviatiei Civile – OACI (18 – 28 septembrie 2007, Montreal), la care România a candidat pentru un loc în Consiliul organizatiei, delegatia româna a oferit o receptie la sediul OACI, cu participarea dnei ambasador Elena Stefoi si a consulului general al României la Montreal, dl. Bogdan Bucur. Delegatia româna a fost condusa de dl. Barna Tanczos, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, si a cuprins peste 20 de membri, reprezentând Ministerul Transporturilor, Ministerul de Externe, Autoritatea Aeronautica Civila, Aeroportul „Henri Coanda”, compania TAROM etc. La receptia din 24 septembrie 2007, au fost prezenti presedintele OACI, dl. Roberto Kobeh González, membri ai delegatiilor participante, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai corpului diplomatic.

22 septembrie 2007, Ottawa – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi, în calitate de presedinte al „Ottawa Diplomatic Association” la spectacolul de echitatie organizat în onoarea membrilor corpului diplomatic acreditat la Ottawa de catre „Royal Canadian Mounted Police” (RCMP), în colaborare cu Ministerul canadian al Afacerilor Externe si Comertului International (Biroul Protocol). Cele doua institutii federale au fost reprezentate de dl. Pierre-Yves Bourduas, comandant adjunct al RCMP, si dl. Malcom McKechnie, Seful Protocolului national.

 src=

Dna ambasador Elena Stefoi, sustinând o alocutiune în numele corpului diplomatic acreditat la Ottawa; alaturi, dl. Pierre-Yves Bourduas, comandant adjunct al RCMP






9 – 14 septembrie 2007
, Saint Andrews, Saint John, Dieppe, Moncton (New Brunswick) si Charlottetown (Prince Edward Island) – In contextul participarii la „Forumul Diplomatic” de la Saint Andrews, dna ambasador Elena Stefoi, însotita de dl. Mircea Roman, consulul general onorific al României la Moncton, a avut o serie de întâlniri oficiale vizând identificarea unor noi modalitati de intensificare a cooperarii în plan comercial, investitional, cultural, academic etc. cu provinciile New Brunswick si Prince Edward Island, precum si întarirea comunicarii si sustinerea intereselor comunitatilor românesti din respectiva zona.
Alaturi de discutiile cu reprezentantii la vârf ai celor doua provincii canadiene – locotenentul-guvernator al provinciei Prince Edward Island, dna Barbara Hagerman si premierul Robert Ghiz, respectiv premierul Shawn Graham si ministrul Francofoniei Hédard Albert din provincia New Brunswick – ambasadorul român a avut întâlniri cu reprezentantii comunitatilor românesti din Charlottetown (capitala provinciei Prince Edward Island) si Saint John (New Brunswick).
Cu ocazia acestor actiuni, la data de 14 septembrie a.c., primarul din Moncton, dl. Lorne Mitton, a oferit o receptie în onoarea dnei ambasador Elena Stefoi si a membrilor comunitatii românesti din acest oraa. O receptie similara, cu participarea românilor-canadieni din zona, a fost oferita si de primarul orasului Dieppe (New Brunswick), dl. Achille Maillet.

 src=
Dna Barbara Hagerman, locotenentul-guvernator al provinciei Prince Edward Island, si dna ambasador Elena Stefoi, cu ocazia vizitei oficiale de prezentare din 12 septembrie 2007, de la Charlottetown




 src= De la stânga la dreapta: dl. Hédard Albert, ministrul Francofoniei din New Brunswick, dna ambasador Elena Stefoi si dl. Shawn Graham, premierul provinciei New Brunswick, cu ocazia întrevederii din 11 septembrie 2007, de la Saint Andrews



9 – 12 septembrie 2007, Saint Andrews (New Brunswick) – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi, alaturi de alti peste 70 de sefi de misiune acreditati la Ottawa, la cea de a 10-a editie a manifestarii intitulate „Forumul Diplomatic”. Prin aceasta reuniune, autoritatile canadiene urmaresc promovarea relatiilor în plan politic, economic, al securitatii etc. dintre Canada si ansamblul tarilor având reprezentare diplomatica în statul nord-american. Principalul organizator al evenimentului a fost Ministerul canadian al Afacerilor Externe si Comertului International, sprijinit de „Atlantic Canada Opportunities Agency” (ACOA), „Export Development Canada” (EDC) si de Guvernul provinciei New Brunswick.
In conditiile desfasurarii unei editii aniversare a „Forumului Diplomatic”, prezenta oficialilor canadieni a fost una speciala. Autoritatile federale au fost reprezentate, printre altii, de dl. Noel Kinsella, presedintele Senatului Canadei, dl. Maxime Bernier, ministrul afacerilor externe, dl. Peter MacKay, ministrul apararii si ministru pentru promovarea economica a Canadei Atlantice, dna Rona Ambrose, ministrul pentru afaceri interguvernamentale, dl. Ted Menzies, secretarul parlamentar al ministrului comertului international si cooperarii internationale, dna Monique Collette, presedintele ACOA, dl. Leonard Edwards, adjunctul ministrului de externe, dl. Robert Forbes, vicepresedinte EDC. Autoritatile provinciale au fost reprezentate de dl. Hermenegilde Chiasson, locotenentul-guvernator al provinciei New Brunswick, dl. Shawn Graham, premierul din New Brunswick, dl. Hédard Albert, ministrul Francofoniei, precum si de alti membri ai guvernului provincial.
Cu ocazia manifestarii, dna ambasador Elena Stefoi, în calitatea sa de presedinte al „Ottawa Diplomatic Association”, i-a înmânat ministrului canadian de externe, Maxime Bernier, în numele corpului diplomatic acreditat la Ottawa, o diploma onorifica, subliniind importanta pe care organizarea Forumului o are în aprofundarea cunoasterii realitatilor politice, economice, culturale canadiene si în consolidarea relatiilor dintre Canada si partenerii sai externi.

 src=
Dna Ann Kinsella si dl. Noel Kinsella, presedintele Senatului Canadei, alaturi de dna ambasador Elena Stefoi, la receptia oferita de înaltul oficial federal cu ocazia "Forumului Diplomatic"




 src=

Dna ambasador Elena Stefoi alaturi de ministrul canadian de externe, dl. Maxime Bernier, si de adjunctul acestuia, dl. Leonard Edwards






3 – 5 septembrie 2007, Bucuresti – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Române, al carei obiectiv principal a fost initierea unui amplu proces de consultare pe marginea prioritatilor de politica externa ale României pentru viitorii zece ani.
Raspunzând invitatiei dlui Adrian Cioroianu, ministrul afacerilor externe, la reuniunea din acest an au fost prezenti mai multi oaspeti straini de prestigiu: dl. Bernard Kouchner, ministrul afacerilor externe si europene al Frantei, dl. David Miliband, ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, dl. Vuk Jeremic, ministrul afacerilor externe al Serbiei.
În prima zi a reuniunii, primul-ministru al României, dl. Calin Popescu-Tariceanu, s-a adresat sefilor misiunilor României în strainatate, precum si reprezentantilor corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. În aceeasi zi, sefii misiunilor diplomatice ale României în strainatate au fost primiti de presedintele României, dl. Traian Basescu.
Programul manifestarii a cuprins sapte sesiuni plenare dedicate viitorului Uniunii Europene, securitatii euro-atlantice, vecinatatii României, perspectivelor economiei românesti, schimbarilor climatice, activitatii consulare si reformei institutionale. Totodata, au fost constituite sapte grupuri de lucru tematice si regionale, care au abordat în profunzime subiecte precum: comunitatea europeana si euro-atlantica, perspectivele evolutiilor din Asia-Pacific, America Latina, Orientul Mijlociu Extins si Africa sub-sahariana, precum si ale relatiilor României cu tarile din aceste regiuni, problematica românilor de pretutindeni, problematica romilor în context european, diplomatia publica si culturala. 

 src=

Întâlnirea presedintelui României, dl. Traian Basescu, cu ambasadorii si consulii generali ai României din 3 septembrie 2007





7 august 2007, Ottawa – Intâlnirea dnei ambasador Elena Stefoi cu dl. Gilles Breton, vice-rectorul Universitatii Ottawa, pentru continuarea discutiilor asupra unor viitoare proiecte de cooperare academica.

15 iulie 2007, Montreal – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la manifestarile organizate la Catedrala Sf. Ioan Botezatorul din Montreal pentru a marca aniversarea a 5 ani de la Hirotonirea si Întronizarea Înalt Prea Sfintiei Sale Nicolae Condrea ca Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America si Canada.

26 – 27 iunie 2007, Ottawa – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi, împreuna cu delegatia României condusa de dl. Iuliu Winkler, secretar de stat, Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, la întâlnirile oficiale cu dl. Robert Dery, subsecretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe si Comertului International al Canadei, cu dl. Robert Forbes, vicepresedinte, “Export and Development Canada”, precum si cu reprezentanti ai “Atomic Energy of Canada Limited” si ai “Intelcan Technosystem Inc.”.
Totodata, ambasadorul României a oferit o receptie în onoarea înaltului oficial român, la care au fost prezenti invitati reprezentând institutiile guvernamentale, parlamentul, mediul de afaceri, mediul academic, presa locala si cea de limba româna din Ottawa.
Mentionam ca dl. secretar de stat Iuliu Winkler, însotit de dl. Radu Zaharia, director general, dna Mariana Ene, sef de cabinet, dna Cornelia Niculescu, responsabil pentru Canada, în cadrul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, s-a aflat în perioada 23-29 iunie 2007 într-o misiune economica oficiala în Canada, care a inclus pe lânga vizita la Ottawa si deplasari la Toronto si Montreal.

 src=
De la stânga la dreapta: dl. secretar de stat Iuliu Winkler, dna ambasador Elena Stefoi, dna Catherine Bélanger si sotul sau, dl. Mauril Bélanger, deputat liberal în Parlamentul Canadei – cu ocazia receptiei de la Ambasada României



14 - 21 iunie 2007, Tur Nordic – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi, alaturi de alti 18 sefi de misiune acreditati la Ottawa, la o actiune de promovare intitulata „Turul Nordic”, având ca principali coordonatori: Ministerul canadian al Afacerilor Externe si Comertului International (MAECI), Ministerul Afacerilor Indiene si al Dezvoltarii Nordice si Agentia Parcurilor. Grupul de ambasadori a fost în permanenta însotit de o serie de oficiali de rang înalt din institutiile federale care au coordonat misiunea, printre care: dna Adčle Dion, director general, responsabil pentru problematica Arctica, si dl. Sanjeev Chowdhury, director, responsabil pentru coordonarea inter-ministeriala si relatiile bilaterale, din cadrul MAECI.
Programul a inclus vizitarea unor obiective din provincia Québec si din cele 3 teritorii canadiene – Nunavut, Teritoriile de Nord-Vest si Yukon –, scopul urmarit de organizatori fiind prezentarea potentialului economic, energetic si turistic existent în nordul Canadei, precum si a oportunitatilor de cooperare pe care aceasta zona le ofera partenerilor straini.
In cadrul turului, sefii de misiune au avut întâlniri cu premierul Nunavutului, dl. Paul Okalik, cu premierul Teritoriilor de Nord-Vest, dl. Joseph Handley, cu membri ai Adunarilor Legislative din Nunavut si Teritoriile de Nord-Vest, cu primarii localitatilor Pond Inlet, Resolute, Rankin Inlet, Sanikiluaq (Nunavut), Cambridge Bay, Norman Wells, Tuktoyaktuk (Teritoriile de Nord-Vest), precum si cu comandantul Fortei operationale inter-arme Nord.
La data de 18 iunie 2007, la Whitehorse (capitala teritoriului Yukon), guvernatoarea generala a Canadei, dna Michaëlle Jean, a oferit o receptie in onoarea înaltilor reprezentanti diplomatici.

30 mai 2007, Montreal – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la „EUROFEST – Festivalul Europei de Est: România la Montreal”, organizat de Asociatia culturala ROCADE. Ambasadorul Romaniei a prezentat delegatia oficiala a comunitatii românesti la întâlnirea cu primarul orasului Montreal, domnul Gerald Tremblay. Din delegatie au facut parte regizorul Serban Marinescu, actorul Stefan Iordache si doamna Doina Bostan, reprezentant al Centrului National al Cinematografiei. Cu acest prilej, domnii Serban Marinescu si Stefan Iordache au fost invitati sa semneze în „Cartea de aur” a orasului Montreal. În cadrul festivalului, au rulat filmele „Cel mai iubit dintre pamânteni” si „Ticalosii”, în regia lui Serban Marinescu.

 src= De la stânga la dreapta: dl. Marcel Tremblay, consilier pe probleme culturale în cadrul Primariei din Montreal, dl. Bogdan Bucur, consulul general al României la Montreal, maestrul Stefan Iordache, dna ambasador Elena Stefoi – cu ocazia semnarii în „Cartea de aur” a orasului Montreal


26 - 27 mai 2007, Hamilton (Ontario) – Întâlnirea dnei ambasador Elena Stefoi cu comunitatea româneasca si cu membrii Asociatiei Culturale Româna din Hamilton, cu ocazia deschiderii sezonului estival de activitati culturale la Câmpul Românesc.

15 - 17 mai 2007, Edmonton si Boian – Vizita oficiala a dnei ambasador Elena Stefoi în provincia canadiana Alberta. Programul vizitei a inclus atât întâlniri cu autoritatile locale ale provinciei Alberta, cât si cu membrii comunitatii românesti.
În cursul zilei de 16 mai a.c., ambasadorul României a avut întâlniri cu domnul Hector Goudreau, ministrul Turismului, Parcurilor, Recrearii si Culturii, cu domnul Ken Kowalski, Presedintele Adunarii Legislative a Provinciei Alberta, cu domnul Norman L. Kwong, Locotenentul Guvernator al Provinciei Alberta, cu domnul Guy Boutilier, ministrul pentru Relatii Internationale, Interguvernamentale si Aborigene si cu domnul Stephen Mandel, Primarul orasului Edmonton, capitala provinciei Alberta.
La prânzul de lucru gazduit de ministrul Mediului, domnul Rob Renner, alaturi de alti oficiali, au participat si domnii Ray Danyluc, ministru pentru Afaceri Municipale si Locuinte si membru în Adunarea Legislativa, Thomas Lukaszuk, membru în Adunarea Legislativa si Dave Rodney, membru în Adunarea Legislativa. Cei trei parlamentari provinciali reprezinta a treia generatie a urmasilor primilor colonisti din Bucovina, ajunsi pe teritoriul canadian în anii 1880.
În dupa-amiaza zilei de 16 mai, ambasadorul României a fost prezentat în plenul Adunarii Legislative, în prezenta premierului Ed Stelmach.
Programul zilei de 17 mai a.c. a inclus participarea la slujba religioasa oficiata la Edmonton, cu prilejul sarbatoririi Înaltarii Domnului si a Zilei Eroilor, urmata de vizitarea bisericii ortodoxe Sfânta Maria din Boian, cea de-a doua biserica român-ortodoxa de pe continentul Nord-American, înfiintata în anul 1904. În seara aceleiasi zile a avut loc întâlnirea cu membrii comunitatii românesti din Edmonton. La ambele puncte ale programului au participat si preotii Gheorghe Bâzgan si Mircea Panciuk.

8 mai 2007, Ottawa – Realegerea dnei ambasador Elena Stefoi, pentru al doilea mandat consecutiv, în functia de presedinte al "Ottawa Diplomatic Association".

26 aprilie 2007, Ottawa – Primirea la Ambasada a dlui prof. univ. Mircea Roman, consulul general onorific al României la Moncton.

 src=
Dna ambasador Elena Stefoi si, în dreapta sa, dl. consul general onorific Mircea Roman, înconjurati de membrii personalului diplomatic al Ambasadei României la Ottawa




25 aprilie 2007, Ottawa
– Întâlnire a dnei ambasador Elena Stefoi cu profesorii si studentii de origine româna de la Universitatea Ottawa, la invitatia rectorului Gilles Patry. Gazda evenimentului a fost dl. Gilles Breton, vice-rector asociat pentru activitati academice internationale. Dialogul s-a axat pe aspecte de interes reciproc in materie de cooperare academica, in special in sfera francofoniei.

17 - 20 aprilie 2007, Victoria si Vancouver – Participarea dnei Elena Stefoi la o misiune de promovare economica organizata de Ministerul Afacerilor Externe si Comertului International al Canadei (MAECI), împreuna cu autoritatile provinciei British Columbia. Scopul acestei actiuni, la care au fost invitati 20 de sefi de misiuni diplomatice si consulare, a vizat prezentarea potentialului economic, tehnologic, stiintific existent in British Columbia, precum si a vastelor oportunitati de cooperare pe care aceasta zona a Canadei le ofera partenerilor externi.
Din partea guvernului federal au participat la diferitele evenimente incluse in program: dl. David Emerson, ministrul canadian al comertului international, dl. Chuck Strahl, ministrul canadian al agriculturii, dna Marie-Lucie Morin, adjunctul ministrului comertului international al Canadei, o serie de înalti oficiali din MAECI.
Autoritatile provinciale au fost reprezentate de: dna Iona Campagnolo, locotenentul-guvernator al provinciei British Columbia (BC), dl. Gordon Campbell, premierul provinciei, dl. John van Dongen, ministrul provincial pentru relatii interguvernamentale, dl. Colin Hansen, ministrul dezvoltarii economice din BC, dl. Sam Sullivan, primarul orasului Vancouver, dl. Alan Lowe, primarul orasului Victoria, dl. John Furlong, responsabilul pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna (Vancouver, 2010), alti oficiali de rang înalt.

 src=
Dna ambasador Elena Stefoi si Sebastian Calin Iorga, student la „Lester Pearson College of the Pacific”




26 martie 2007, Ottawa
– Dna ambasador Elena Stefoi a reprezentat misiunea României la un amplu eveniment diplomatico-cultural, organizat de Ambasada Germaniei si de Delegatia Comisiei Europene la Ottawa în vederea celebrarii celei de a 50-a aniversari de la semnarea Tratatelor de la Roma.

24 martie 2007, Gatineau (Québec) – Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la spectacolul de muzica si poezie oferit de artistul româno-canadian Leonard Constant, acompaniat de alti patru muzicieni, cu prilejul Zilei Francofoniei. La manifestare, care a avut loc în sala de spectacole a Primariei din Gatineau si s-a bucurat de suportul Ambasadei României în Canada, au fost prezenti circa 150 de invitati, membri ai corpului diplomatic acreditat la Ottawa, reprezentanti ai administratiei federale, reprezentanti ai presei locale, precum si membri ai comunitatii româno-canadiene.

14 martie 2007, Ottawa – Întrevedere a dnei ambasador Elena Stefoi cu gen. Christopher Davis, director pentru operatiuni, si dna. Vera Alexander, analist, reprezentând Secretariatul pentru politica externa si de aparare din cadrul „Privy Council Office”. Au fost discutate aspecte legate de cooperarea româno-canadiana în plan politic si militar, cu accent pe problematica afghana.

27 februarie 2007, Ottawa – Sustinerea de catre dna ambasador Elena Stefoi la Universitatea Carleton a unei prezentari cu tema „Asteptari si provocari asociate aderarii României la UE”, în cadrul unui eveniment consacrat recentei integrari în Uniune a României si Bulgariei. Manifestarea a mai inclus o expunere pe o tema echivalenta a dlui Evgueni Stoytchev, ambasadorul Bulgariei în Canada, si a fost deschisa de dl. Matthias Hopfner, ambasadorul Germaniei la Ottawa, în calitate de reprezentant al Presedintiei în exercitiu a UE.

7 - 9 februarie 2007, Montreal - Participarea dnei ambasador Elena Stefoi la o misiune de promovare economica, organizata de Ministerul Afacerilor Externe si Comertului International al Canadei, cu sprijinul organizatiei "Montreal International". La actiune au fost invitati 25 de sefi de misiune acreditati la Ottawa din tari fata de care provincia Québec manifesta interes comercial si investitional. Gazde au fost dl. Malcom McKechnie, Seful Protocolului national, dl. Stewart Beck, adjunct al sub-ministrului federal pentru comert, dl. André Gamache, vicepresedinte al "Montreal International". Guvernul provincial din Québec a fost reprezentat, în numele premierului Jean Charest, de dna Monique Jerome-Forget, ministru delegat pentru afaceri guvernamentale. Programul a inclus, printre altele, întâlniri de lucru cu reprezentanti ai unor importante firme quebecheze, vizite la sediul companiilor "Bombardier" si "Pratt & Whitney", precum si o cina oferita de primarul orasului Montreal, Gerald Tremblay.

16 ianuarie 2007, Ottawa – Sustinerea de catre dna ambasador Elena Sava Stefoi a unei alocutiuni cu ocazia manifestarii festive organizate în colaborare de Ambasadele Germaniei, României, Bulgariei, Sloveniei si de Delegatia Comisiei Europene la Ottawa pentru a marca data de 1 ianuarie 2007, când au avut loc o serie de evenimente de referinta pentru Uniunea Europeana: aderarea României si Bulgariei la UE, adoptarea de catre Slovenia a monedei Euro si lansarea Presedintiei semestriale a Germaniei. Manifestarea, gazduita de “National Gallery of Canada”, s-a bucurat de prezenta a aproximativ 500 de invitati: reprezentanti ai institutiilor canadiene – printre care dl. Peter Milliken, presedintele Camerei Comunelor de la Ottawa, dl. Jason Kenney, secretar de stat pentru multiculturalism si identitate canadiana, dna Marie-Lucie Morin, ministru adjunct al comertului international –, membri ai corpului diplomatic acreditat la Ottawa, reprezentanti ai mediului academic, reprezentanti ai mediului de afaceri, reprezentanti ai presei.

 src= De la stânga la dreapta: dl. Dimiter Dimitrov, însarcinatul cu afaceri a.i. al Bulgariei, dna ambasador Elena Sava Stefoi, dl. Peter Milliken, presedintele Camerei Comunelor a Canadei, dl. Tomaz Kunstelj, ambasadorul Sloveniei, dl. Matthias Hopfner, ambasadorul Germaniei, dl. Dorian Prince, seful Delegatiei Comisiei Europene la Ottawa



12 ianuarie 2007, Ottawa - Sub coordonarea dnei ambasador Elena Sava Stefoi, misiunea diplomatica a României la Ottawa a gazduit o receptie consacrata marcarii aderarii României la UE la 1 ianuarie 2007. La eveniment au fost invitati membri ai comunitatilor românesti din Ottawa-Gatineau, Montreal si Toronto, precum si reprezentanti ai presei de limba româna de pe întreg teritoriul Canadei.


sus

Bucuresti
Ottawa
ANUN?URI
FOTOCRONICA
ABONA?I-V?
OPINIA DUMNEAVOASTR?


 

 
© 2004 MAE Dezvoltat de Astral
Info | Webmaster | Harta site | Termeni si condi?ii Ultima actualizare: 2008-04-10


Pre?edintele României Guvernul României Ministerul Afacerilor Externe