EMISIUNEA .SCRIETI-NE, VA RASPUNDEM!.

din data de 14.01.2006

 

          Buna seara dragi prieteni ! Sunt Simona Mihailescu, gazda din fiecare duminica seara, la emisiunea dedicata mesajelor si scrisoriloe trimise, din intreaga lume, de dumneavoastra . telespectatorii nostri si.ma bucur ca ati ales sa petreceti si urmatoarele zeci de minute, in compania TVR international.

          Suntem, deja la jumatatea lunii ianuarie, insa ecourile sarbatorilor de iarna nu s-au stins, intrucat continua sa soseasca mesaje cu felicitari, atat ocazionate de trecerea in noul an, cat si de cele doua evenimente importante pentru tara noastra : integrarea in Uniunea Europeana si lansarea oficiala a programului « Sibiu . Capitala Europeana a Culturii 2007 ».

« Stimati redactori ai TVR International, cu aceasta fotografie, facuta in prima zi de aderare, doresc sa-mi exprim sentimentele de bucurie, de satisfactie si de incredere in viitorul Romaniei, legat de acest eveniment istoric. Nu sunt cuvinte mari, ci expresia sentimentelor mele sincere de romanca, in pofida faptului ca ma despart circa 2000 de km de pamantul natal, de orasul meu iubit, Braila », ne-a scris d-na Lucia Dumitru, stabilita in Thuringen, care a arborat, drapelul Romaniei, in curtea casei sale, in prima zi a noului an. In acelasi spirit romanesc, au intampinat sarbatorile si familia Popa din Italia.

S-au gandit la noi si ne-au mai scris : Mihai Diamandi din Elvetia ; din S.U.A. : fam. Cristian Stefan, Alice Bocancea si Cristian Gheju; dl. Nicolae Gherga din Iabuca Pancevo ; din Germania : Nicusor Dobos, precum si colectivul redactional al revistei AGERO ; Joanna si Mikael Tosu ; Lidia ; Gabriel Penciu . presedintele Ascoiatiei A.C.A.R. din Franta; dl. Miki Farkas din Canada ;  d-na Ingeborg Bohm Binder ; din Australia: Ana Levkic, Iustin, Corina Moisa si. Oana Chirila . care ne-a transmis si o frumoasa fotografie cu membrii comunitatii romane din Perth, in fata Bisericii Ortodoxe Sf. Treime; Valeriu; Mihaita; fam. Zelingher din Israel; George Roca; d-na Budac Abigaila din Sacramento, Bianca din Haifa, precum si Otilia, Ioana, Alex si Rafi, ne-au expediat cateva fotografii cu familiile lor, aflate in plina sarbatoare ; membrii Consiliului Director al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni ; dl. Calinescu Gigi, pastreaza. in caminul sau - la loc de cinste, doua papusi imbracate in costume traditionale romanesti si asta nu este tot.a vopsit pana si pietrele din fata casei si propria masina, in culorile nationale. Ne-a mai scris si domnul Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, despre manifestatia fara precedent desfasurata la Roma in noaptea de 31 decembrie. Domnia sa considera ca revelionul 2007 a coincis cu o .minune.. Romania a devenit tara membra a Uniunii Europene.

Cuvintele frumoase, entuziasmul si caldura sufleteasca, am simtit-o din randurile fiecarei scrisori, mesaj sau felicitare, primite de la dumneavoastra .prietenii TVR International si va multumim tuturor.

 

Ca urmare a schimbarii, din 5 ianuarie 2007,  a coordonatelor satelitare ale T VR International, pentru S.U.A. si Canada, iata,  au inceput sa soseasca  mesaje cu reactii si intrebari din partea telespectatorilor nostri. Dl. Marian ne felicita « pentru schimbarea coordonatelor de receptie. Calitatea transmisiei a crescut cu cel putin 30% », iar domnii Eugen Predoiu, Terentie Tiba si Vlad Paun doresc sa stie de ce a fost necesara modificarea parametrilor de receptie si daca aceasta implica reorientarea antenelor parabolice sau alte schimbari in sistem. Stimati domni, modificarea coordonatelor satelitare, pentru teritoriul Statelor Unite ale Americii si Canadei, a fost impusa de faptul ca un alt satelit perturba transponderul pe care este difuzat postul TVR International. Nu se pune problema, insa a unei redirectionari, din partea dumneavoastra, a antenelor parabolice,  . fiind vorba de acelasi satelit, ca si pana acum -  ci doar de introducerea noilor parametri de receptie. Pentru cei interesati, repetam noile coordonate satelitare, valabile din data de 5 ianuarie, pentru continentul nord-american :

SATELIT : INTELSAT AMERICAS 5 . 970 W ;

TRANSPONDER : K12 ;

FRECVENTA : 11 935,5 MHz ;

POLARIZARE : ORIZONTALA ;

RATA SIMBOLURILOR : 20 000 K symb/s ;

FEC : ¾

Dragi telespectatori, va rugam pe dumneavoastra cei care ne vizionati pe noile coordonate   sa-I  anuntati atat peromanii care inca nu stiu, cat si firmele de cablu la care sunteti abonati. Va multumim si fiti siguri ca noi ne dorim intotdeauna ca programele noastre, realizate pentru dumneavoastra, sa ajunga in cele mai bune conditii in oricare colt al lumii.

 Doamna Ionela Riglea si domnilor Liviu Pop si Mihail Comsa, in ceea ce priveste transmisia prin intermediul internetului, intradevar, serverul nostru nu are, deocamdata, o capacitate foarte mare . am mai spus-o si cu alte ocazii. Acesta este motivul pentru care emisiunile nu pot fi mentinute, pe site, o perioada indelungata, insa pentru procurarea acestora, va puteti adresa Arhivei Multimedia a Televiziunii Romane, la adresa mailto:arhiva.multimedi@tvr.ro.  Domnule Ciorca Mircea, va indrumam si pe dumneavoastra  catre Arhiva Multimedia, intrucat emisiunile prezentate de pagina noastra de internet nu au, inca,  si o varianta de descarcare, in vederea inregistrarii, direct de pe site.  Referitor la celelalte probleme semnalate, saptamana aceasta, in mesajele sosite la redactie si care se refera la intreruperea anumitor inregistrari, pe parcursul derularii acestora, va confirmam ca am transmis copii dupa toate aceste mesaje, colegilor nostri de la Directia I T &C, in vederea remedierii eventualelor deficiente.

Dragi prieteni  haideti sa aflam acum ce mai fac si romanii stabiliti in Statele Unite ale Americii, de la invitatul nostru, domnul Gheorghe Chindris. Buna seara, bine ati revenit in studioul emisiunii .Scrieti-ne, va raspundem !.

INVITATUL EMISIUNII

 

Domnul profesor Gheorghe Mois, originar din Ucraina, actualmente stabilit in Portugalia, ne multumeste, prin intermediul unei  scrisori pentru emisiunile TVR International realizate special pentru. citam : « noi, romanii plecati de acasa, cu voie sau fara voie. Faceti emisiuni extraordinar de laudabile, lucru care ma face, de fiecare data sa ma simt mai aproape de tot ce mi-a fost drag ani si ani. Ma simt mult mai bine cand am ocazia sa-mi vad, pe micul ecran, prietenii mei aproape de suflet, atat pe cei din dreapta Tisei, cat si pe cei din stanga. Ma bucur  nespus de mult cand ii vad si pe cei din Moldova, pe cei din sudul Basarabiei si mai ale, pe apropiatii mei din nordul Bucovinei . buni romani, alaturi de care am petrecut zile din tineretea mea ». Tuturor acestor prieteni, dl. Mois doreste sa le transmita la multi ani cu ocazia noului an si, tot prin intermediul nostru, transmite felicitari jurnalistului Dumitru Covalciuc, care pe data de 2 ianuarie a implinit frumoasa varsta de 60 de ani. « Autor a doua romane istorice . Revolta. si .Tineretea lui Doxachi Hurmuzachi., precum si a proaspetei culegeri .Povesti, snoave si istorioare populare din nordul Bucovinei., Dumitru Covalciuc a fost unul dintre oamenii de cultura, de seama si fondatorul primei Asociatii social-culturale . Mihai Eminescu.  a romanilor din Bucovina », ne scrie domnul Gheorghe Mois, care ne mai face cunoscut ca, pe langa articolele editate, saptamanal, in publicatia « Zorile Bucovinei », Dumitru Covalciuc are si alte « obligatii de roman adevarat », cum ar fi ingrijirea mormintelor din Cimitirul Central din Cernauti, editarea almanahului .Tara Fagilor., traducerea manualelor pentru scolile romanesti din Ucraina si intreprinderea a numeroase « acte laudabile pentru pastrarea lacasurilor de cult ». Ne-a impresionat placut, scrisoarea dumneavaostra, dl-e profesor Mois. Ne dorim sa ajungeti la Bucuresti, nutrind aceleasi sincere sentimente romanesti si va asteptam, cu tot dragul, la redactie, pentru a sta de vorba, de ce nu ?, chiar aici, in studiul nostru.  Nu am uitat nici de rugamintea, exprimata in post scriptum-ul epistolei dumneavoastra, aceea de a transmite urarea de la multi ani si pentru sotia dumneavoastra, care si-a serbat ziua de nastere pe data de 31 decembrie.

 

Scurt fragment dintr-o melodie interpretata de Irina Loghin

 

Suntem siguri, domna Mois ca  ati primit cu placere darul muzical oferit de sotul dumneavoastra si... de noi. La multi ani !  Domnule Mois, ne-ar face placere sa stam de vorba cu dumneavoastra chiar aici, in studioul emisiunii .Scrieti-ne, va raspundem.. Asadar cand veti veni la Bucuresti nu uitati sa ne vizitati.

Saptamana aceasta, ca si precedentele se dovedeste a fi bogata in publicatii romanesti, editate in strainatate. Ma refer la acele publicatii sosite la redactia TVR International: din Israel: .Viata Noastra. si .Ultima ora., din Canada . iata avem o premiera . .revista bilingva romano-franceza .Candela., iar din Australia de Sud, numarul 4 al revistei .Aripi Romanesti.. Ne face placere sa le prezentam in minutele urmatoare, in rubrica noastra...

 

CUVANTUL CARE NE UNESTE

 

La rubrica .Puncte de vedere » a ziarului « VIATA NOASTRA» din Israel, Saul Carmel, face o sinteza a premiilor oferite de TVR International, la inceputul lunii decembrie 2006 si comenteaza faptul ca scriitorul roman Norman Manea, care a fost distins cu unul dintre trofeele Galei, nu este cunoscut in Romania « asa cum i se cuvine lui si cum se cuvine Romaniei., cu toate ca se numara printre laureatii distinctiilor internationale, iar scrierile acestuia sunt traduse in multe limbi ale tarilor civilizate.

La data de 14 decembrie 2006, la Casa Scriitorilor din Tel Aviv, cu ocazia lansarii revistei « Izvoare » - revista de care am amintit si noi, in urma cu doua saptamani -, Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana a organizat un recital cu poeziile publicate in aceasta revista. Evenimentul s-a bucurat  de participarea consilierului cultural al Ambasadei Romaniei la Tel Aviv, domnul Octavian Serban, care « a apreciat importanta revistei in cultivarea literaturii romane », iar poemele recitate de Rodica Grindea, Maria Gaitan Moses, Sonia Natra, Solo Juster si Felix Caroly « au reusit sa impresioneze publicul, datorita alegerii celei mai bune tonalitati in prezentarea textului literar ».

« Anul 2007 a inceput deja la Luxemburg », este titlul unui alt articol, aparut pe aceeasi pagina a ziarului « Viata noastra », din care aflam ca pregatirile pentru evenimentul european ,,Capitala Culturala Europeana. au inceput pe 9 decembrie 2006 la Luxemburg, pentru a fi continuate la Sibiu. ,,Pentru Sibiu . si fireste pentru imprejurimi . calitatea de capitala culturala a Europei este o ocazie fericita de recastigare si amplificare a stralucirii arhitectonice si urbanistice de odinioara, in registrul modernitatii., au declarat organizatorii proiectului cultural al Marelui Ducat de Luxemburg, care va gazdui, anul acesta, peste 5000 de manifestari culturale, dintre care cateva zeci, vor fi realizate impreuna cu orasul Sibiu.

          Cu prilejul sarbatorilor de iarna, Asociatia Pictorilor si Sculptorilor din Haifa a organizat la Beit Chagall, o serie de expozitii de arta plastica,   reunind creatori evrei, arabi si druzi, devenind o traditie ca acest eveniment cultural sa fie denumit ,,Sarbatoarea Sarbatorilor.. ,,Din ambele parti artistii au dovedit, prin lucrari realizate cu talent, ca multiculturalitatea din Israel este o certa realitate, iar artistii prezenti inteleg ca se poate creea impreuna.. Printre participanti s-a numarat si coresponenta noastra d-na Liana Saxone Horodi, care a adus, in tablourile expuse la vernisajul organizat la finele anului trecut, « ceva din atmosfera locului : ulitele vechi, inguste, care te duc cu gandul la viata care se desfasoara in interiorul peretilor ».

           Din cotidianul « ULTIMA  ORA » aflam ca cea de-a 6 editie a Galei Premiilor Internationale Dan David,   se va desfasura, anul acesta la Paris,  in prezenta presedintelui Frantei - Jacques Chirac. Laureatii anului 2007, vor fi: pentru dimensiunea « Trecut », Jacques Le Goff . « unul dintre cei mai mari specialisti in istoria evului mediu »; pentru dimensiunea « Prezent »,  dirijorul indian Zubin Mehta si compozitorul francez Pascal Dusapin, iar pentru dimensiunea « Viitor », savantii americani Sarah R. Kurtz,  Jerry   M. Olson si Lames Hansen. De asemenea, vor fi acordate si « Burse Dan David », unor elevi de liceu care vor prezenta lucrari pe tema « Cine este eroul meu », in domeniul stiintei.

  ,,Prin meandrele Cabalei.   este cea de a doua  aventura a lui  Arin Celaru, in lumea invataturilor iudaice cu corespondente in viata de fiecare zi.  Autorul descifreaza, in lucrarea sa, textele Cabalei, pentru ca apoi, sa faca o comparatie cu creatiile artistice sau filozofice contemporane, printre care capodoperele lui Picasso si Brancusi. ,,Un curent  de gandire cu tendinte mistice, opus tendintei de a explica Tora, in termeni logici ai filozofiei., este definitia data de Arin Celaru, Cabalei, in Glosarul cartii.

          Piesa de teatru ,,Caderea. de Albert Camus a fost prezentata, in limba romana, de Teatrul Karov  cu sprijinul  Institului Cultural Roman,  la Tel Aviv, intr-o seara numita « de exceptie ».  « Incarcata de multiple semnificatii si conotatii de ordin moral, existential, psihologic si filozofic », piesa lui Camus a devenit, pentru  marele actor Nicu Nitai, parte integranta din fiinta acestuia si cartea de vizita a personalitatii sale israeliene. 

Pe prima pagina a revistei crestine, bilingve, romano . franceze, « CANDELA » din Montreal, se aminteste despre trecerea la cele vesnice, in luna octombrie 2006, a preotului protopop Constantin Tofan. Nascut la Galati, la 15 februarie 1924, parintele a urmat Seminarul Teologic « Sf. Andrei » din orasul natal.  In anul 1959  a emigrat in Statele Unite, la New York unde l-a cunoscut pe I.P.S. Valerian, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din America.   Parintele Constantin Tofan a indeplinit functiile de presedinte al Consiliului Ortodox de Est, presedinte al Comitetului Ecumenic capelan al politiei si consilier al organizatiei de tineret AROY. La varsta de 65 de ani cand s-a pensioant a fost ridicat la rang de arhiprist si numit presedinte al Departamentului Misiunilor din cadrul Episcopiei. De asemenea, in anul 2005 parintele a acceptat sa indeplinesca adinterim misiunea de preot paroh al Bisericii Ortodoxe Romane ,,Buna Vestire. din Montreal. Parintele Constantin Tofan a decedat la 19 octombrie 2006 in orasul Denver, Colorado, fiind ihumat la Cimitirul Sfanta Maria de la Vatra. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

In perioada 16-20 noiembrie a avut loc la Montreal, in sala de expozitii de la Place Bonaventure, cel de-al XXIX-lea ,,Salon du livre,. unde au fost expuse circa 5000 de carti. La acest eveniment ce s-a desfasurat sub presedintia doamnei Micheline Lachance au participat 1450 de autori si ilustratori din Quebec, Franta, Anglia, Germania si Italia. La aceasta expozitie a fost prezent si standul Uniunii Sriitorilor Romani din Canada, unde a fost expusa printre altele si lucrarea ,,L.Ile du Diable. avand-o ca autor pe Miruna Tarcau, o tanara talentata, de numai 16 ani,  de origina romana.

In perioada 16-19 noiembrie 2006 la avut loc La sala parohiala ,,Pr. Petre Popescu. a bisericii ,,Buna Vestire. din Montreal au expus  aproximativ 1000 de artisti. Lucrarile au infatisat: arta figurativa, arta abstracta, tehnici mixte, sculptura, fotografie.  Aceasta expozitie a fost infiintata in anul 1984, de catre d-na Mireille Forget ,pictorita diplomata in arte vizuale si istoria artelor, la Universitatea din Montreal.

In paginile revistei  « Candela », citim si despre  lansarea,  a patru carti de poezie : ,,Metafore Risipite. si ,,Vise Colorate.. de George Filip, ,,Divina Tragedie. de Adrian Erbiceanu. si ,,Delirum Tremens. de Ionut Caragea. Cele mai recente creatii ale poetului George Filip sunt prezentate, pe larg, si intr-un alt articol al revistei, de unde aflam ca o parte din poezii sunt scrise de poet, in tinerete si beneficiaza de « o serie de calitati, ce vor fi dezvoltate in volumele viitoare, cu o tematica apropiata copilariei ».

 Tot de aici, aflam despre  Conferinta « Scoala Divina », care a avut  ca tema creatiile marelui filozof roman Mircea Eliade.   La reuniunea care a avut loc la Universitatea din Chicago, au participat mari filozofi din aproape toate colturile lumii, precum Mosche Idel din Ierusalim, Daniel Dubuison de la Univeristatea  din Lille, Jonatan Z. Smith de la Universitatea din Chicago, Antoine Faivre de la universitatea din Sorbona si Takeshi  Kimura de la Univeristatea din Tsukuba.

Vom incheia rubrica dedicata publicatiilor romanesti editate in strainatate, cu  .ARIPI  ROMANESTI., din Australia de Sud.

In pagina dedicata artei este prezentat un portret al artistei Dorina Theodora Michas, nascuta la Bucuresti si plecata in Grecia, de la varsta de 5 ani cand a inceput sa conceapa primele sale picturi. Pe continentul australian a ajuns in anul 1958 si datorita talentului si perseverentei a reusit sa devina o persoanlitate in domeniul artei, iar lucrarile sale au fost expuse si admirate la diferite expozitii internationale. Artista semneaza un articol, in aceeasi revista, cu o povestire inspirata din viata personala, despre vremea cand a trebuit sa plece din casa copilariei, fiind nevoita sa ia cu ea un singur lucru. Ce a ales, puteti afla, daca veti lectura articolul semnalat.

          Sub titlul « Pentru suflet » putem citi sfaturi duhovnicesti oferite de preotul Viorel Stoica de la Biserica Ortodoxa Romana « Sfantul Nicolae » si pastorul Alois Scneider de la Biserica Baptista Romana din Adelaide. De asemenea, puteti afla informatii despre « Festivalul Tineretului Crestin Evanghelic » din Australia, care a fost gazduit de orasul Adelaide, saptamana aceasta , dar si despre filmul de scurt-metraj « La revedere », produs si realizat de studenta Andrada Tudor, care a primit premiul pentru cel mai bun producator la Facultatea de Film de la Flinders University. 

           In pagina de anunturi, aflam despre doua expozitii de costume populare romanesti si obiecte de artizanat, picturi, fete de masa si oua incondeiate, care vor fi organizate, in cursul acestui an, de Asociatia Comunitatii Romanesti din Australia de Sud, la sediul primariei din Adelaide si la Muzeul Emigrantului.  O informatie foarte importanta este aceea  potrivit  careia, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, conform Hotararii Guvernului nr, 164/2006, cetatenii australieni si neo-zeelandezi, posesori de pasapoarte simple, vor putea calatori in Romania fara vize, pentru sederi de pana la 90 de zile, in decurs de 6 luni, incepand cu data primei intrai pe teritoriul tarii. Pentru informatii suplimentare cei interesati sunt invitati sa contacteze Ambasada Romaniei din Canberra. La adresa rocons@cyberone.com.au

Doamnele Maria Tudor, Mihaela Botez si domnul Ioan Chiriac sunt mari iubitori de folclor si ar dori sa urmareasca mai multe emisiuni de gen, la postul nostru. Dragi prieteni, cu siguranta, ati vizionat, de sarbatori programele folclorice, difuzate de TVR International, cu traditii si muzica populara romaneasca, din toate zonele Romaniei. Va invitam si in continuare, sa nu pierdeti emisiunea .O vedetea populara. realizata de Elise Stan si moderata de Iuliana Tudor, difuzata in fiecare vineri dimineata de la ora 5.40, ora Romaniei si .Tezaur folcloric., realizata de Marioara Murarescu in fiecare sambata dimineata, la ora 7.00. Saptamana viitoare, pe data de 20 ianuarie, veti putea viziona, in cadrul emisiunii amintite, un concert extraordinar de la Alba Iulia. Pe langa folclor, d-na Mihaela Botez este si mare iubitoare de film: .Ar fi frumos sa vedem filmele cu Grigore Vasiliu Birlic, Toate filmele cu dumnealui sunt capodopere, sunt filmele copilariei si acum, departe fiind, le iubesc si mai mult.. Propunerea dumneavoastra  de redifuzare a filmelor in care joaca indragitul actor Grigore Vasiliu Birlic, a fost transmisa Directiei Programe. D-na Botez se declara, deopotriva, o nostalgica a programelor de revelion, realizate de Televiziunea Romana, in anii .70 dar si dezamagita de programul din acest an.

 Doamna Simona din Canada, domnii Gabriel, Marius M., Dan, Virgil Scrumeda, Vlad Paun, Radu, Chris Enache, considera .total inoportuna. organizarea unui concurs la cumpana dintre ani; domnii Vlad Crevenciuc si Constantinescu Alexandru,  cred ca .din punct de vedere tehnic, emisia a lasat de dorit.;  un grup de asistenti medicali din Quatar, in numele carora ne-a scris d-na Camelia au fost dezamagiti, din cauza difuzarii  multor imagini de arhiva, a unor .vechituri.,  . ca sa va citam, dragi prieteni. Telespectatorii nostri au fost determinati, dupa cum reiese din mesaj, sa se uite pe alte posturi, unde le-a placut mai mult programul, in loc sa vizioneze, .cum ne-am fi dorit, programul nostru, cu limba de care ne este dor.. Dragi prieteni din Quatar, dragi telespectatori, dupa cum stiti, anul acesta Televiziunea Romana a implinit 50 de ani, iar secventele de arhiva nu puteau lipsi chiar din programul de revelion.   

          Si pentru ca parerile sunt intotdeauna impartite, iata...tot din Quatar, d-na Elvira Gozin . care revine in emisiunea noastra, dupa o absenta mai indelungata - Bine ati revenit, stimata doamna! . ne scrie ca ne-a urmarit, de sarbatori, in fiecare seara si ne felicita pentru .programul bogat si divers., pentru muzica populara si mai ales pentru megaspectacolul .50 de ani de folclor.care a impresionat-o pana la lacrimi.. Doamna Gozin ne mai scrie ca nicaieri in lume nu a gasit obiceiuri si traditii, de sfarsit de an, ca acasa, in Romania. Stimata doamna Gozin, ne face placere sa auzim aceste lucruri si va asteptam sa ne mai fiti oaspete.  Si domnul Nicu Popa din Canada . tara de unde ne-au scris majoritatea telespectatorilor nemultumiti pentru imaginile de arhiva, difuzate in noaptea de revelion . ne felicita pentru programul difuzat la cumpana dintre ani tocmai... pentru imaginile care le-au permis sa revada secvente din istoria televiziunii: .Va felicit. A fost  un program care a aratat exact ceea ce noi, telespectatorii din strainatate vrem sa vedem intr-un spectacol de revelion: glume si cantece noi, glume si cantece mai vechi, din arhiva TVR. Bravo si tineti-o tot asa!.. Ce putem sa mai spunem, dragi prieteni?...Noi ne dam toata silinta sa impacam, pe cat mai multi dintre dumneavaostra. Atat laudele, cat si criticile, care . ati obsevat ca nu ne ferit sa le difiuzam . le-am transmis echipei care s-a ocupat de realizarea programului de revelion.

 .Stimata TVR. Aici, la noi in America, incepand cu 1 decembrie, aproape toate posturile de televiziune, fie ele nationale sau comerciale, isi fac programele, de asa maniera, incat transmit pana la Craciun, colinde de aici si din toata lumea. Dupa Craciun, aceste posturi de televiziune nu mai transmit colinde. Postul TVR, in schimb, a ramas incremenit in aceeasi conceptie comunista, sa transmita colinde, de-abia in ajunul Craciunului si sa le continue pana la anul nou.. Am putea sa completam noi, dl-e Stefan Olteanu...pana dupa anul nou. Traditii si traditii, stimate corespondent!   La noi, la romani, bucuria sarbatorilor de iarna - care nu are nici o legatura cu vreun regim poiltic - incepe din ajunul Craciunului si tine pana dupa Boboteaza.  De Craciun se merge cu colindatu, cu caiutii si cu capra, de Anul nou, cu plugusorul, iar de Boboteaza, se stropesc cu aiazma casele,  oamenii, curtile si animalele pentru a se incepe un nou ciclu al vietii, in credinta si curatenie.

Si a propos de traditii si cultura romaneasca, domnul Miki Farkas din Canada, ne-a scris ca ii este rusine cand vede  imaginile cu colindatorii imbracati in costume populare romanesti pentru ca in felul acestaconsidera telespectatorul nostru,  .occidentul crede ca suntem toti tarani si asa ne imbracam in viata de zi cu zi.... Din fericire, stimate corespondent, trebuie sa fim mandri ca putem sa ne mai bucuram si inca, mai avem, vie,  vechea si bogata noastra cultura populara. In multe partii ale Europei si ale lumii sunt tari care si-ar dori sa se laude cu o asa zestre. 

  .Multumim redactorilor de la Televiziunea Romana, care au grija ca si romanii, de peste hotare, sa-si pastreze limba si cultura, in general intacte., ne scrie  doamna Felicia Lucec, stabilita . ca si dl. Farkas . tot in Canada. Noi ne straduim, continua doamna Lucec,  sa le transmitem mai departe copiilor nostri, care s-au nascut in Canada si care urmaresc emisiunile dumneavoastra, alaturi de noi..In continuare, d-na Lucec, sugereaza, ca in timpul dezbaterilor, cei intervievati sa fie intrerupti, .mai putin, iar oamenii trebuie sa inceapa sa fie mai calmi, echilibrati, mai putin patimasi, in ceea ce afirma, cu un ton placut si sa asculte si alte opinii, promovand expresia cuvantului liber. Limbajul trebuie sa fie simplu, usor de urmarit si fara insinuari de prisos.. Telespectatoarea noastra este multumita de jurnalele de stiri si de emisiuni ca .Stele de 5 stele. si .Dialoguri despre altadata., insa mai crede ca emisiunile sportive despre .barfa din culise. nu sunt binevenite, fiind mult mai potrivite emisiunile despre .performante, despre scolile de sport din Romania si despre alte sporturi, nu doar despre fotbal., iar alte emisiuni . si ofera drept exemplu: .Dis de seara. si .Tonomatul DP2. . .sunt prea lungi si promoveaza un limbaj vulgar, iar unele filme transmise nu mai corespund nici cu etapa comunista si nici cu etapa actuala a Romaniei. Noua ne-au placut si le intelegem, insa persoanele mai in varsta ar prefera sa nu isi mai aminteasca de aceste orori si, in schimb, sa fie prezentate mai multe comedii si teatru clasic..  Doamna Lucec, toate sugestiile dumneavaostra vor fi transmise si analizate de colegii nostri vizati. Va multumim pentru fidelitatea de care dati dovada. In privinta sportului,  ori de cate ori contractele ne-au permis, ati vazut...am difuzat nu doar fotbal, ci si alte competitii de interes. De asemenea, am realizat emisiuni despre performantele sportive . un exemplu recent a fost documentarul despre Nadia Comaneci -  si, cu siguranta, vom mai realiza si vom mai transmite, asemenea emisiuni si de acum inainte. Fotbalul, insa, oricat s-ar impotrivi unii, este considerat . de foarte multi . sportul rege, iar daca nu am mai transmite meciurile, atat de dorite, disputate in campionatele interne sau internationale . atunci... ati vazut in emisiunea noastra,...  cat de aspru suntem mustrati. In ceea ce priveste filmele . asa cum am mai spus si cu alte ocazii . tot in functie de contractele pe care le perfectam, incercam sa pastram echilibrul si sa difuzam atat productii cinematografice realizate inainte de 1989, cat si imediat dupa revolutie sau mai recente.

   

De sute de ani, generatie dupa generatie a iubit, iubeste si va iubi filmul si teatrul, deopotriva, dorind sa vada si sa revada, aceleasi productii, pentru ca de fiecare data, acestea ne dezvaluie repere nebanuite, creand noi mijloce de comunicare, insa... poate putini dintre noi, stim cata munca depun regizorii, scenografii, actorii si, in general, o intreaga echipa de productie, la realizarea unui film sau la punerea in scena a unei piese de teatru.

Saptamana aceasta, Ministerul Culturii si Cultelor ne-a anuntat, cu mare regret trecerea in nefiinta a unei doamne, care si-a dedicat viata teatrului, televiziunii si carierei universitare. Este vorba despre SORANA COROAMA STANCA, dramaturg, regizor, scenarist, profesor universitar. Personalitate complexa si carismatica, Sorana Coroama Stanca a fost recompensata, de-alungul carierei, cu numeroase distinctii, printre care amintim: premiul special pentru intreaga activitate, decernat de Academia de Teatru si Film, premiul pentru intreaga activitate oferit de UNITER, .Doctor Honoris Causa. al Universitatii de Arta .George Enescu. din Iasi . orasul sau natal -  Ordinul .Meritul Cultural. si .Serviciul credincios . in grad de Cavaler. acordate de Cancelaria Ordinelor. Cei 59 de ani daruiti teatrului si-au pus amprenta asupra vietii culturale, fiind cunoscuta pentru simtul responsabilitatii fata de pastrarea limbii si culturii romanesti, principiu .insuflat din copilarie, de catre familie si dascali.. Ca regizor, intre 1949-1994 a pus in scena sute de spectacole la Teatrele nationale din Iasi, Bucuresti si Cluj-Napoca, la Teatrul Mic, la Bulandra, la Teatrul .Mihai Eminescu. din Botosani, .Alexandru Davilla. din Pitesti, Studioul .Casandra. din Bucuresti si, nu in ultimul rand, a regizat si teatru de televiziune. In memoriam Sorana Stanca Coroama, difuzam si noi acum o scurta secventa din  .Musatinii. de Barbu Stefanescu Delavrancea.

 

Fragment din .Musatinii. de Barbu Stefanescu Delavrancea, regia Sorana Coroama Stanca

 

Ne exprimam regretul si suntem alaturi de familia indoliata. Dumnezeu sa o aiba in paza!

 

Revenim la scrisorile transmise de telespectatorii nostri, cu intrebari, sugestii, pareri diverse si... nu in ultimul rand, informatii. Stirile despre activitatile comunitatilor romanesti din strainatate sunt binevenite, intotdeauna, in emisiunea noastra de dialog cu dumneavoastra  . .Scrieti-ne, va raspundem!.. Numai  in acest fel aflam unii despre altii si .ne putem face o imagine generala dspre cum gandesc si despre ce fac toti romanii raspanditi in lumea larga.. asa cum ne-a scris, saptamana aceasta, familia Cristian Stefan din S.U.A., de a carei frumoasa felicitare de sarbatori, am amintit la inceputul emisiunii noastre.

 

EVENIMENT

 

Dintr-un comunicat de presa transmis la redactie, aflam ca in calendarul activitatilor de la sfarsitul anului trecut al Institutului Cultural Roman din New York, luna noiembrie a fost marcata de Festivalul Traducerilor Literare, eveniment ce se inscrie in programul retelei de studii romanesti, initiat in luna martie. Organizat in perioada 16-18 noiembrie, de catre Institutul Cultural Roman din New York, in parteneriat cu Stevens Institute of Technology si cu sprijinul programului de literatura internationala de la Universitatea din Iowa  si al Centrului de Traducere si Interpretare a Textului Conemporan de la Universitatea din Bucuresti, festivalul a .a reusit sa aduca laolalta, un numar mare de personalitati ale lumii literare, academice si publicistice din Romania si din Statele Uniteale Americii, dar si de pe alte meridiane.. Desfasurat la sediul celor doua institutii co-organizatoare, dar si in doua dintre .punctele nodale ale vietii literare newyorkeze . Russian Samovar si Cornelia Street Cafe, evenimentul a permis comunicarea ideilor si informatiilor din domeniul traducerilor literare si al literaturii multiculturale..

 

.Sunt mandra ca sunt romanca si ca Romania a intrat in Uniunea Europeana. Este foarte emotionant si placut sa vezi istoria care se scrie, acum in Europa, cu Romania ca parte din ea., ne-a scris saptamana aceasta d-na Cristian Dumitru din Adelaide, Australia, inginer de profesie, plecata din Craiova, din anul 1998 si care a reusit sa se afirme, intr-o tara straina, .datorita scolii romanesti, care este foarte buna.. Pentru doamna Dumitru, ACASA inseamna Romania, chiar daca nu a mai reusit sa revina in locurile natale, de foarte mult timp si crede ca patriotismul .trebuie privit in sensul pozitiv si constructiv, ca un sentiment bun si placut si ca o oportunitate de a impartasi generatiilor viitoare si altor natiuni, din cultura noastra, asa cum noi invatam partile pozitive ale altor culturi.. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana este, pentru d-na Dumitru o reusita a romanilor, insa considera ca o data intrati, trebuie sa fim receptivi la ceea ce ne ofera occidentul fara a ne pierde , insa valorile culturale si traditiile, fiind foarte important  .sa ne definim ca natie, sa filtram si sa folosim ceea ce este bun, pentru a putea avea o viata frumoasa, imbogatita spiritual si cu multe oportunitati..

 Pentru telespectatorii care ne-au scris, in ultima perioada si ne-au intrebat cand se va relua seria emisiunilor .Profesionistii. realizata de Eugenia Voda, va dam o veste buna: de luna aceasta, puteti urmari editii noi ale acestei emisiuni. Chiar maine, 15 ianuarie, de la ora 12.00, Eugenia Voda il va avea ca invitat pe Andrei Zinca, cel care semneaza regia cunoscutului serial de televiziune .La urgenta..

De asemenea, va invitam sa nu pierdeti o alta emisiune, care cu siguranta ii va bucura, in mod deosebit pe iubitorii de poezie. Se va difuza maine seara, 15 ianuarie, la ora 23.40 si este vorba de documentarul .MIHAI EMINESCU. realizat de Camelia Robe cu prilejul aniversarii a 157 de ani de la nasterea marelui poet. Pentru a marca acest eveniment, in cursul zilei de manie, se va desfasura la Botosani, la Teatrul .Eminescu., cea de-a XVI-a editie a  Premiilor Nationale de Poezie .Mihai Eminescu., iar in Bucuresti, vor fi organizate diferite manifestari culturale, in memoria marelui poet, se vor depune coroane de flori la mormantul lui Eminescu din Cimitirul Bellu si la monumentul poetului din fata Ateneului Roman.

          Noi ne vom lua, acum, ramas bun. Va invitam sa urmariti, in continuare programele noastre si va dam intalnire duminica viitoare . retineti,  tot de la ora 20.10. Sa aveti o saptamana buna si nu uitati : scrieti-ne, noi va raspundem !